Strandängskött Kvalitet hela vägen Styckningsdetaljer Våra djur Kulinariska råd och recept Om oss Var kan jag köpa Kontakt
Hem » Våra djur

Våra djur

Charolais en riktig köttras

Rasen Charolias utgör grunden i strandängskött. De flesta av våra djur är renrasiga Charolais men en del korsningar med andra köttdjursraser förekommer. Korsningar behövs ibland för att stärka vissa egenskaper som gör att djuren blir bättre anpassade till att leva på strandängarna runt om i Kristianstads vattenrike.

Charolais är en av världens äldsta köttraser. Rasen har fått sitt namn från staden Charolles i Frankrike. I detta område föddes djuren upp som dragdjur, vilket har resulterat i att rasen är stor och mycket muskulös, speciellt i ryggen och låren. Rasens köttproduktionskvaliteter och goda lynne har gjort den mycket populär bland svenska producenter. Charolais är en av de dominerande köttdjursrasen i Sverige.

Tack vare att rasen Charolais är stora, muskulösa och växer snabbt får man många fördelar som vi är stolta över. Styckningsdetaljerna i butik blir stora och köttet håller en mycket hög kulinarisk kvalitet. En annan viktig fördel är att Charolais växer snabbt och utnyttjar sitt foder på ett bra sätt. Det betyder att det går åt mindre foder per kilo kött och därmed minskar belastningen på miljön som vi alla värnar om.

Läs gärna mer om Charolais på Svenska Charolaisföreningens hemsida. www.charolais.nu