Strandängskött Kvalitet hela vägen Styckningsdetaljer Våra djur Kulinariska råd och recept Om oss Var kan jag köpa Kontakt
Hem » Kulinariska råd och recept

Kulinariska råd och recept

Strandängskött är mört och smakrikt

Varsågod - Några enkla tips på hur du bör hantera köttet för bästa resultat.

1. Köttet ska vara rumstempererat, för att inte kyla ned stekpannan.
2. Se till att stekpannan har rätt temperatur. Om pannan är för het blir köttet bränt, för kallt ger dålig stekyta. Ju tjockare köttskivor, desto lägre värme i stekpannan
3. Jämntjocka skivor ger bästa resultat. Har köttet en fettkant ska det skäras några snitt i kanten, så att köttet ligger plant under stekningen.
4. Lägg inte i för mycket kött på en gång, så stekpannan kyls ner och köttsaften sipprar ut. Köttet kokar istället för att steka.
5. Låt köttet steka färdigt på en sida innan det vänds. Att vända köttet flera gånger ger sämre resultat och onödigt arbete. Salta och peppra strax innan stekningen. Om köttet saltas långt innan drar saltet ur köttsaften. Krydda med örtkryddor efter stekning, så de inte bränns.
6. Servera så snart som möjligt, onödig varmhållning försämrar smak och konsistens.

Några tips
- När köttsaften tränger upp på den råa sidan ska köttet vändas.
- När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet blodigt-rött, ca 55º.
- När köttsaften tränger upp ordentligt och börjar rinna av köttet är det lätt rött-rosa, ca 60º.
- När köttsaften som tränger ut har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, ca 65º.
- När köttsaften som tränger ut är helt genomskinlig är köttet genomstekt-välstekt, ca 70º.


Ungefärliga stektider
Biff/Entrecote 1 1/2 cm 2-3 min/sida
Skiva av rostbiff 3 cm 6-7 min/sida
Skiva av högrev 1 1/2 cm 3-4 min/sida
Lövbiff 1/2 cm steks endast på en sida 1-2 min